Pas på din krop - havearbejde

Nu er solen rigtig kommet frem og haven kalder. Men pas på dig selv, når du går ud og tager fat. Her på www.lykkefys.dk kan du finde gode råd til, hvordan du kan mindske risikoen for rygskader, og hvad du kan gøre, hvis du har fået ondt.

Sådan mindsker du risikoen for rygskader
Når man kan begynde at komme ud og ordne haven igen, skal man tænke sig om. Mange kommer til at tage for hårdt fat, og det kan give overbelastede led, sener og muskler, og hvis du er meget uheldig, kan du ende med en rygskade.
Men vær ikke nervøs, bare husk på nogle få forholdsregler, og så nyd havearbejdet. (Det er almindeligt, man godt kan blive øm i musklerne dagen efter havearbejde, da det for mange er uvant arbejde).

For at mindske risikoen for rygskader, er det en god ide at varme op, før man går i gang med havearbejdet. Det kan sammenlignes med, når man skal dyrke sport, her varmer man også op inden man går i gang. Du kan varme op ved at tage det stille og roligt, start med de opgaver, der ikke er så belastende, og når kroppen er varmet godt op, kan man begynde på det mere hårde gravearbejde.
En god ide er også at skifte mellem arbejde nede ved jorden og i højden. Har man kun en ting, der skal laves (f.eks. nede ved jorden), så sørg for at strække ryggen ud en gang imellem. Spørg f.eks. din fysioterapeut, hvilke øvelser, der er gode til netop det.

Det er også en god ide at dyrke regelmæssig motion nogle uger inden havearbejdet, da man på den måde mindsker risikoen for overbelastningsskader. Herudover går der også længere tid inden du bliver træt, da din grundform er bedre (din udholdenhed og muskelstyrke er øget).

LykkeFys er en klinik for fysioterapi og massage. Her udbydes forskellig slags holdtræning (bl.a. konditionshold). Ring og hør fysioterapeut Lykke Jensen, hvilken holdtræning, der kunne være interessant for dig, inden du skal i haven.


Kan man få diskusprolaps, når man laver havearbejde?
Ja, det kan man. Det man ofte gør, når man udfører havearbejde er: skubber, løfter, graver og trækker. I disse bevægelser bøjer man mange gange ryggen fremover, og det kan være  man også får lavet et vrid i den samtidig. Dette er belastende for diskusskiverne i rygsøjlen, og kan ende ud i en prolaps.


Av, det gør ondt, hvad gør jeg?
Har du fået ondt efter dit arbejde i haven, så er is en god akut behandling. Is virker smertestillende, det kan mindske hævelser, og det er muskelafslappende. Har du brug for en fysioterapeut, så ring til LykkeFys alle hverdage fra kl. 8-17 på tlf. 30 96 59 08.
Akut behandling med is:
1) tag et viskestykke og pak en pose isterninger eller frosne ærter ind i det.
2) Placer det på det sted, der gør ondt. Hold det her i 15-20min.
3) Bliv ved med at gøre det hver time, indtil smerterne aftager.

 

Med disse gode råd ønsker LykkeFys dig god fornøjelse med havearbejdet 🙂
Har du spørgsmål til forebyggelse- eller behandlingsmuligheder, så kontakt LykkeFys på tlf.: 30 96 59 08 eller på mail: lykkefysioterapeut@gmail.com
Vil du bestille tid med det samme, ring da på samme nummer, send en mail til ovenstående mailadresse eller bestil tid online.

Share This