Smidighed

Smidighed er en vigtig ting for at holde os selvhjulpne. Med alderen bliver man mindre smidig. Men fortvivl ikke. Ifølge forskere kan man nemlig forebygge den stivhed, der kan komme med alderen, ved at udføre smidighedsøvelser dagligt.
Smidighed er med til at kunne holde ældre mennesker selvhjulpne. For hvis man mister ledbevægeligheden, kan man f.eks. ikke binde sit forklæde bag på kroppen eller række op efter noget på øverste hylde.

Smidighed kan også have indflydelse på kropsholdningen. Mange har et arbejde, hvor man sidder meget ned, og når man kommer hjem, kan det være man slår sig ned i sofaen og ser tv. Herudover foregår mange af vores bevægelser foran kroppen. Disse ting er med til at påvirke bevægeligheden i leddene og dermed også kropsholdningen. Det kan også gå ud over evnen til at udføre forskellige aktiviteter. F.eks. hvis nakken er spændt, kan det være svært at dreje hovedet og se sig over skulderen, når man kører på cykel. Og du kan risikere en uhensigtsmæssig løbestil, hvis dine hoftebøjere er stramme.

Formålet med at strække ud, er at smidiggøre og/eller forlænge bl.a. muskler og sener, så man kan forbedre eller vedligeholde bevægeligheden i sine led.
Nogle mener, det er kroppens tolerance, som øges, når man strækker ud, og ikke musklens konkrete længde. Men uanset om man tror på den ene eller anden fysiologiske forklaring, så er virkningen den samme, nemlig at der opnås en større bevægelighed i det led, man udspænder.

Share This